Steun ons en help Nederland vooruit

Alex Raggers

Fractievoorzitter & Lijsttrekker

Roosendaal

Alex Raggers is de fractievoorzitter van D66 Roosendaal. Alex woont met zijn twee dochters in de Fatimawijk (Burgerhout) in Roosendaal. Hij werkt als stafofficier bij het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda. Naast politiek is hardlopen zijn grootste hobby.

Neem contact op met Alex:

Thuis bij Fractievoorzitter Alex Raggers

In een ideale raad werken alle raadsleden echt samen voor een beter Roosendaal.
Alex woont als co-ouder om de week samen met zijn dochters Sam (12) en Nanne (10) en met kat Meneer Brugman.
In september trouwt hij in Roosendaal met Annelies, in het Raadhuis, in de Burgerzaal, één verdieping onder de raadszaal.

Luchtverkeersleider
Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Wolvega, een dorp in Friesland. Na het VWO ben ik op 18 jarige leeftijd naar de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda gegaan. Na 4 jaar studeren aan de KMA was ik algemeen officier. Mijn droom was om luchtverkeersleider te worden en alhoewel 75% van de studenten die na de KMA aan die opleiding beginnen nog afvallen is het mij gelukt. Voor luchtverkeersleider moet je goed driedimensionaal kunnen denken en meerdere dingen tegelijkertijd kunnen doen. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik heb het geluk dat ik dat kan. Na die vervolgopleiding heb ik acht jaar gewerkt als toren-luchtverkeersleider op vliegbasis Woensdrecht, afgewisseld met de functie van radar-luchtverkeersleider op vliegbasis Gilze-Rijen. Mijn laatste twee jaren op Woensdrecht was ik squadroncommandant. Vervolgens ben ik drie jaar hoofd geweest van de luchtverkeersleiding op Vliegbasis Eindhoven (Eindhoven Airport).

AFGHANISTAN
Als luchtverkeersleider ben ik uitgezonden geweest naar Afghanistan, voor 2 ½ maand.
Ik zat op Kamp Holland in Uruzgan. Dat is een heel belangrijke ervaring voor mij geweest. Je bent daar altijd oproepbaar: het luchtverkeer is 24 uur per dag jouw verantwoordelijkheid.
Het heeft me geleerd te relativeren; te beseffen waar het werkelijk over gaat in het leven.
Ik herinner me nog dat ik een keer net aan mijn eten wilde beginnen, toen ik over mijn portofoon geroepen werd me te melden bij het operatie-centrum . In eerste instantie denk je, “kan dat niet even wachten?” “Nee, dat kan niet”, zei mijn collega. Dat bleek! Er was ergens een auto op een berm bom gereden en er was een vliegtuig in de buurt waargenomen. Ze hoopten dat ik contact kon leggen met dat vliegtuig voor meer informatie over de situatie. Dan is je lasagne toch ineens een stuk minder belangrijk….

DOCENT EN MENTOR
In 2009 ben ik gestopt als luchtverkeersleider. Ik heb mij gedespecialiseerd bij de Luchtmacht. Dit betekent dat je buiten je oorspronkelijke vakgebied gaat werken: je wordt breder ingezet. Na een paar andere functies, want gemiddeld duurt een functie bij ons zo’n drie jaar, ben ik nu werkzaam als Luitenant-kolonel docent en mentor bij de HDV (Hogere Defensievorming) aan de Nederlandse Defensieacademie in Breda.
In deze functie regel ik samen met negen collega’s van alle krijgsmachtdelen (Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee) de elf maanden durende voltijds opleiding die gegeven wordt aan speciaal geselecteerde majoors van deze vier krijgsmachtdelen. Deze ‘studenten’ kunnen na die opleiding hogerop binnen Defensie. Als majoor heb ik deze opleiding zelf ook gedaan in 2011-2012.

GEMEENTERAAD
Mijn allereerste contact met de gemeenteraad van Roosendaal was in 1993-1994. Ik was toen op de KMA lid van de parachutistenclub. Wij sprongen met de ENPC (Eerste Nederlandse Parachutisten Club) vanaf toen nog Seppe op sportpark Vierhoeven. Vanwege geluidsklachten was de springvergunning onderwerp van bespreking in de Roosendaalse gemeenteraad. Ondanks de steun van diverse KMA-cadetten op de publieke tribune werd de vergunning helaas toch ingetrokken. Ik was in die jaren al wel geïnteresseerd in de politiek, maar wist nog niet dat ik twintig jaar later zelf in die bewuste gemeenteraad zou zitten.

Sinds 1 januari 2000 woon ik in Roosendaal. Toen D66 in 2010 niet meedeed met de gemeenteraadsverkiezingen besloot ik wat te gaan doen met mijn politieke interesse. Ik heb contact gezocht met de voorzitter van D66 Roosendaal met als doel om in 2014 D66 wel weer mee te laten doen met de verkiezingen. Ik werd meteen als secretaris in het bestuur gevraagd. In 2013 werd ik ook campagnecoördinator. Met succes; in 2014 keerde D66 met twee zetels terug in de raad. Mijn dochter Sam vroeg vlak voor die verkiezingen aan mij “Wat ga je dan doen in de gemeenteraad papa?” Mijn antwoord was dat we zouden proberen de stad en gemeente beter te maken. Dat is nog steeds mijn doel: meedenken en doen, in plaats van alleen klagen. Een paar maanden na die verkiezingen vroeg Sam “Is het al gelukt?”. Ik zei: “Een beetje al wel schat – en we blijven ons best doen, altijd!”.

Raadslid zijn is een bijbaan in de gemeente Roosendaal, maar wel een waar heel veel tijd in gaat zitten. Bijna elke week heb je meerdere vergaderingen en informatieavonden. Mijn langste vergadering was ooit van 17.30 uur tot kwart over één ’s nachts! En dan moeten de meeste raadsleden de volgende dag gewoon naar hun ‘normale’ baan. Gelukkig waren dat uitzonderingen en is er nu een vaste eindtijd van 23.00 uur afgesproken. Toch kost het nog veel tijd. Mede daardoor hebben meerdere raadsleden afgehaakt in de afgelopen drie jaar en dat is best jammer. Ik snap het wel een beetje. Ik denk dat onze gemeenteraad nog een stuk efficiënter kan, en dat met name de raadsvergaderingen een stuk korter zouden kunnen. Dat is prettiger voor onze inwoners en de raadsleden zelf.

HOBBY’S
Mijn grootste passie is hardlopen, dat is voor mij ontspanning en het geeft me energie. Ik doe het vijf tot zes keer in de week. En ik word nog steeds beter, bij de Paul Quik run vorig jaar in Roosendaal heb ik mijn PR op de 10 kilometer aangescherpt naar 38.01. Ik hou van lange afstanden lopen. Ik heb al vier marathons gelopen. Voor de Provinciale Staten verkiezingen van 2015 heb ik zelf Duurloop66 verzonnen. Ik heb toen precies 66 kilometer hardgelopen, van de rand van Roosendaal naar de Markt in Den Bosch. Daarmee heb ik 1700 euro opgehaald voor de Cliniclowns en de RoPaRun, waaraan ik zelf ook drie keer heb meegedaan.
Daarnaast fiets ik ook graag, lees ik veel en series kijken vind ik ook leuk. Ik vind het ook leuk om met taal te spelen en ik schrijf graag poëzie.
De passie voor hardlopen, fietsen en poëzie deel ik met Annelies. Zij loopt overigens net zo hard als ik en dat is voor een vrouw bijzonder snel. Volgend jaar willen we samen een marathon lopen; dat wordt nog wat haar bijhouden!

Geboren op 24-04-1973 in Heerenveen
twee dochters: Sam van 12 en Nanne van 10
mede-coach van het hockeyteam van Nanne bij de Pelikaan
woont in de Fatimawijk in Burgerhout, Roosendaal
verliefd op Annelies